Un studiu al Institutului Naţional de Statistică indică o scădere alarmantă a numărului de locuitori şi o îmbătrânire a populaţiei. În toate variantele de proiectare, populaţia se va reduce cu valori între 3,6 milioane (varianta optimistă) şi 6,5 milioane de persoane (varianta pesimistă), conform unui studiu efectuat de Institutul Naţional de Statistică.
Dacă valorile indicatorilor demografici din perioada 2004-2007 se menţin, asta ar însemna o scădere a populaţiei totale cu 5,5 milioane de locuitori.
Pe 1 iulie 2007, populaţia României a fost de 21,5 milioane de oameni. Numărul de locuitori va continua să scadă până în anul 2050 cu aproximativ 5,5 milioane, faţă de 2007, iar principalul factor va fi scăderea naturală (sporul natural negativ).
Se poate şi mai rău
Evoluţia fenomenelor demografice din ultimii ani - caracterizată de menţinerea fertilităţii la un nivel redus (1,3 copii la o femeie), de creşterea uşoară a speranţei de viaţă la naştere şi de un sold negativ al migraţiei externe - a dus la scăderea populaţiei ţării.
Varianta pesimistă de proiectare a evoluţiei demografice ne arată că populaţia României ar putea număra în 2050 numai 15 milioane de persoane. „Aceasta în condiţiile în care va scădea şi mai mult natalitatea, iar sistemul sanitar va cunoaşte regrese”, a precizat Aura Alexandrescu, şeful Oficiului de Studii şi Proiecţii Demografice (OSPD).
Conform unui scenariu optimist, în condiţiile în care natalitatea va creşte, iar sistemul sanitar se va îmbunătăţi considerabil, ţara noastră va avea, la jumătatea secolului al XXI-lea, o populaţie de doar 18 milioane.
Între cele două recensăminte din 1992 şi din 2002, populaţia României a scăzut cu 1,1 milioane de locuitori, mai ales din cauza migraţiei externe, declinul demografic continuând până în 2050.