Băcăuanii care muncesc în afară se întorc în concediu nu pentru a se relaxa, ci pentru a face noi investiţii în casă.
Încasările magazinelor de mobilă şi obiecte decorative din oraş au crescut considerabil odată cu venirea acasă a băcăuanilor care lucrează peste hotare. Administratorii spun că cele mai multe comenzi vin din partea „stranierilor“ care aleg să-şi redecoreze locuinţele sau să-şi mobilize apartamentele în loc să meargă într-o vacanţă la munte sau la mare.
„Vânzările au crescut cu 50% de două săptămâni. Faţă de luna ianuarie sau februarie, piaţa mobilei s-a revigorat. Acest lucru se datorează atât băcăuanilor care-şi cumpără diferite exponate pentru noile apartamente sau vile achiziţionate, dar şi celor care muncesc în străinătate şi care, odată întorşi în ţară, îşi redecorează apartamentele“, ne-a spus Marcel Ioniţă, vânzător la un magazin de mobilă.
Au venit cu pretenţii mai mari acasă
Comercianţii spun că băcăuanii care s-au întors din străinătate caută mobilier similar celui pe care l-au văzut în Italia şi Spania. „Mulţi dintre ei sunt foarte pretenţioşi. Caută modele de mobilier care să fie, dacă nu la fel ca cele din străinătate, cel puţin asemănătoare. Se mai uită după faianţa cu specific italian, dar şi după parchetul din bambus“, ne-a explicat Tudor Dragomir, un alt comerciant.
Cele mai solicitate sunt piesele de mobilier din lemn masiv şi canapele din piele ecologică viu colorate. „Chiar dacă avem foarte multe modele de dormitoare sau living-uri moderne, cu piese simple care ocupă puţin spaţiu, în continuare este foarte căutat mobilierul clasic din lemn masiv, cum este stejarul. Este mai scump, însă cei care vin din străinătate îşi permit“, a mai spus Maria Mihalache, şef serviciu mobilă la un hypermarket. Chiar dacă au făcut economii, „stranierii“ sunt atenţi cu cheltuielile pe care le fac. În general, se rezumă la