Preţurile mari cerute de proprietari blochează total piaţa imobiliară din oraşul aflat la cea mai mare altitudine din România.A găsi un notar care să fi semnat un contract pentru vânzarea sau cumpărarea unui imobil în Predeal a devenit anul acesta sinonim cu a descoperi acul în carul cu fân. Oferta nu este una bogată în Predeal, comparativ cu alte zone montane. Nici persoane interesate de achiziţii nu sunt în număr exagerat de mare. Cei mai mulţi au venit aici, au cumpărat terenuri cu ceva timp în urmă, iar ulterior au construit câte o casă de vacanţă, utilizată doar în interes propriu.
În anii precedenţi, au mai fost dezvoltate diverse pensiuni, iar mai recent a luat naştere o nouă modă: apartamentele de vacanţă. Aşadar, activitatea imobiliară este una sporadică. Dovadă numărul agenţiilor imobiliare locale: trei. Dintre care una nu a avut deloc activitate anul acesta.
La acestea mai poate fi adăugată agenţia prahoveană Mervani, care mai promovează o parte dintre imobile. O speranţă pentru piaţa de aici o reprezintă Olimpiada de Tineret din 2013, dar cei cuprinşi de entuziasm în urma anunţării acestui eveniment sunt mai rari decât investiţiile autohtone în autostrăzi.
Agenţia imobiliară Donc Tour se mândreşte doar cu două-trei întrebări primite anul acesta. Nici vorbă de tranzacţii. Doina Tăutu, manager Donc Tour, are o pensiune şi lucrează acum şi la compania de asigurări Ardaf.
Proiecte mici
Activităţii imobiliare i-a cam trecut vremea. Proiectele rezidenţiale din Predeal au fost în general unele de mici dimensiuni. „Nu se poate spune că acestea au reprezentat nişte succese. Dezvoltatorii au fost foarte scumpi şi au rămas cu foarte multe case sau apartamente nevândute. Ce s-a vândut, s-a vândut foarte greu”, spune Tăutu.
În ultimul timp, accentul este pus pe hoteluri şi pensiuni.