Ignaz von Born, cel care i-a inspirat lui Mozart personajul Sarastro, s-a născut, potrivit tradiţiei, la Cavnic. Om de ştiinţă, pamfletar, personaj deosebit de influent al vremii, Ignaz von Born a trăit în secolul XVIII şi a avut o contribuţie importantă în mineralogie. Mozart l-a imortalizat în opera „Flautul fermecat“, iar Petru Vintilă în romanul „Roata“. Împărăteasa Maria Tereza l-a chemat la Viena pentru a-i pune la punct cabinetul imperial de ştiinţe naturale, iar Academia Regală de Ştiinţe a Suediei l-a primit, în 1771, în rândurile ei. Personajul care s-a bucurat de atâtea onoruri este un maramureşean: Ignaz von Born.
De loc, probabil din Cavnic
Despre Ignaz von Born, sau Igantio Born cum mai este cunoscut, se ştiu destul de puţine lucruri în Maramureş. S-a născut în 26 decembrie 1742, iar locul naşterii se presupune că ar fi localitatea Cavnic.
Documente care să ateste acest fapt însă nu există, un indiciu fiind doar o scrisoare care se păstrează la Alba Iulia, la Episcopia Romano-Catolică, şi în care el ar scrie că ar vrea să revadă locurile natale din Maramureş, Cavnic. „Registrul cu naşteri din Cavnic datează doar din 1870, iar el s-a născut cu mult înainte de acestă dată, astfel că nu există niciun document în Cavnic care să ateste faptul că el s-a născut aici“, spune Iosif Kőrősy, administratorul muzeului deschis în Cavnic în memoria lui şi în care sunt expuse mai multe documente legate de viaţa savantului, dar şi un mineral numit după Born.
Pamfletar şi om de ştiinţă
Tatăl viitorului mineralog, ofiţerul austriac de artilerie Ludwig von Born, avea rolul de a administra minele din zona Cavnic. Potrivit documentelor ce atestă prezenţa familiei sale în Maramureş, Ignaz şi-a petrecut însă copilăria la Alba Iulia.
A studiat apoi dreptul la Praga, după care s-a dedicat stu