Peste 230 de unităţi sunt şi acum în reparaţii din cauza fondurilor insuficiente. Aproape o treime din şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Începutul de an şcolar va fi unul trist pentru mii de elevi din judeţul Botoşani. Pe 15 septembrie, micuţii vor fi întâmpinaţi în clase pline de var, praf şi mizerie. Şi asta pentru că lucrările începute în unităţile de învăţământ, fie că este vorba despre reabilitări, fie de construcţii de corpuri noi, nu vor fi finalizate până la începutul anului şcolar. Şantierele au fost deschise în neştire, iar banii alocaţi pentru lucrări sunt insuficienţi. Pentru toate lucrările sunt necesare 170 de milioane de lei, însă Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a primit până acum doar 19 milioane de lei.
„Au fost deschise la nivelul judeţului 232 de şantiere în unităţile de învăţământ. Cea mai mare parte dintre ele sunt la început. Din cele 170 de milioane de lei cât avem nevoie pentru finalizarea lor, 100 sunt doar pentru cele cinci campusuri“, a specificat Ada Macovei, inspectorul general al IŞJ Botoşani.
În comuna Suliţa, în urmă cu un an, au demarat lucrările la campusul şcolar. Proiectul prevedea construirea unui internat cu cantină, a unei săli de sport, a unui cămin de garsoniere pentru profesori, extinderea şcolii vechi cu încă patru clase şi ridicarea a două laboratoare.
„Lucrările au fost sistate cu aproape două luni în urmă. Nu s-a făcut nici măcar 10% din ceea ce era prevăzut în proiect. S-a pus doar temelia căminului de garsoniere, la şcoala veche s-a mai făcut ceva pe interior şi am rămas şi fără sala de sport. În proiect erau prevăzute 18 milioane de lei însă s-a s-a lucrat de un milion de lei“, a declarat Costinel Ciubotaru, primarul comunei.
La câteva zeci de unităţi de învăţământ, lucrările sunt finalizate în proporţie de 80 %, însă acestea nu pot fi închise din lipsa banilor. „Datoriil