Investiţia într-un sistem cu panouri solare se recuperează în minimum trei ani.Chiar dacă la prima vedere investiţia într-un panou solar pare a fi un lux, un astfel de efort financiar merită să fie făcut. Investiţia aduce economii la întreţinere de până la 30%. Pentru o casă de 120 de metri pătraţi cu două băi, în care locuiesc patru persoane, un sistem solar de bază, cu un panou cu rezervor de 150 de litri, care poate fi utilizat doar pentru prepararea apei calde, costă aproximativ 1.500 euro, inclusiv manopera de instalare.
Varianta de vârf , cu două panouri, boiler de 200 litri pentru preparare apa caldă şi aport la încălzire de maximum 20% costă în jur de 4.500 de euro.
„Astfel de instalaţii scad semnificativ costurile de întreţinere, de exemplu primul model duce la o economie de 15%, iar cu al doilea factura poate scădea cu aproximativ 30%”, spune George Dumitrescu, director Academia Romstal Impex, parte a companiei Romstal.
Utilizări multiple
Principiul de funcţionare al panourilor solare se bazează pe un tub captator de formă cilindrică, din sticlă, al cărui rol este conversia energiei solare în căldură şi transmiterea acesteia către un schimbător de căldură.
Apa caldă obţinută poate fi utilizată ca atare, sub formă de apă caldă menajeră sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere într-un acumulator. În cazuri mai rare, se poate utiliza şi ca agent termic pentru încălzire.
Panourile solare sunt ideale pentru încălzirea apei din piscine. În România, panourile solare pot fi amplasate pe întreg teritoriul, eficienţa maximă fiind obţinută pe litoral şi în zonele de câmpie şi deal – Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana şi Moldova – care beneficiază de un număr mai mare de zile senine pe an.
„Statistic vorbind, numărul de zile din an în care este pos