Depozitele populatiei in valuta au ajuns la o crestere aproape de zero in iulie fata de aceeasi perioada a anului precedent, soldul oprindu-se la pragul de 8 miliarde de euro, desi in acest interval euro a castigat masiv teren in fata leului, iar dobanzile oferite de banci au fost mari.
La inceputul anului, ritmul de crestere era inca la 10%, in franare insa de la niveluri de aproape 40% in vara trecuta, potrivit datelor BNR.
O incetinire se vede si in cazul depozitelor in lei, a caror crestere reala (excluzand efectul inflatiei) a franat la 14%, de la 23% in iulie anul trecut. Luna iulie a adus chiar o accelerare marginala a ritmului de crestere, de la 14,2% la 14,7%.
Cum explica analistii slabirea apetitului pentru economisire in ciuda luptei de dobanzi in care s-au angajat bancile in prima parte a anului? „Este clar ca potentialul de crestere (a depozitelor, n. red.) nu e foarte mare, in conditiile in care economia se ajusteaza. Ai o corectie la nivelul veniturilor populatiei si implicit potentialul de economisire e limitat", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Soldul depozitelor populatiei in lei ajunsese la 60,1 miliarde de lei (14,2 miliarde de euro).
Dumitru spune ca, in conditiile in care capacitatea populatiei de a economisi este limitata, abordarea bancilor de a intra intr-o lupta a dobanzilor in primele luni ale anului a fost o capcana. Pe de alta parte, el noteaza ca ajustarea consumului a lasat loc pentru cresterea sumelor economisite, dar efectul este limitat. Scaderea consumului s-a vazut deja in ajustarea rapida a deficitului comercial, care a coborat la o treime fata de anul trecut, pe fondul franarii bruste a importurilor.
Ramane de vazut cum vor reactiona clientii la ajustarea rapida a dobanzilor inceputa din iulie. Daca la inceputul verii depozitele in lei erau remunerate cu dobanzi de 13%-14