Baza de date cu cei care vor să doneze celule se înfiinţează în septembrie, iar noul program pentru depistarea bolilor de inimă începe în octombrie. Sursa: Cosmin Marinescu
De luna viitoare, medicii din spitale trec la programul de opt ore, se înfiiţează registrul donatorilor de celule stem, iar din octombrie medicii de familie vor începe un program pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Se amână însă introducerea coplăţii pentru serviciile medicale, cât şi cea a pachetului de bază pe care asigurările publice îl oferă românilor.
500.000 de români, întrebaţi de sănătate
Din luna octombrie, Ministerul Sănătăţii (MS) va derula un program naţional de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare prin intermediul medicilor de familie.
Nu toţi românii vor beneficia de el în acest an. „În primul an, vor fi selectate 3.500 cabinete ale medicilor de familie şi se va analiza starea de sănătate a circa 500.000 de persoane. Bugetul programului în 2009 este de 5 milioane de lei”, susţin oficialii din MS. Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de boală cardiovasculară, dar prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire.
„Eu consider acest program ca o continuare a celui de evaluare de anul trecut. Folosim practic bazele de date avute. Este însă un program modest, doar un sfert dintre medici urmând să fie cooptaţi în primul an. L-am acceptat pentru a nu se uita cuvântul prevenţie în România”, comentează medicul de famile Rodica Tănăsescu. Programul este adresat tuturor românilor, însă numai cei care au asigurare vor fi trimişi mai departe la medici specialişti sau să-şi facă investigaţii suplimentare.
Un alt proiect care se finalizează în septembrie este registrul donatorilor de celule stem, care va funcţiona la nive