În schimb, veştile proaste de după alegeri ar putea deprecia leul.
Ce se va întâmpla cu leul în următoarele luni: se va aprecia sau se va deprecia? În timp ce băncile se întrec în previziuni, analiştii economici afirmă că toate studiile instituţiilor financiare sunt, pe undeva, speculaţii. În fapt, e dificil să faci prognoze în condiţiile în care realitatea din România oferă motive puternice atât pentru întărirea monedei naţionale, cât şi pentru scă derea ei.
„Leul este subevaluat”, aduce analistul financiar Bogan Baltazar un argument pentru aprecierea leului. Economiştii sunt unanimi în privinţa faptului că revenirea SUA şi a ţărilor vest-europene va aduce sfârşitul crizei şi la noi. Iar semnele de revigorare peste Ocean sunt deja evidente. În plus, împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) are rolul de a proteja leul de atacuri şi de a-l menţine la un nivel rezo nabil. Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari din România, este de părere că, în următoarele trei luni, leul are mari şanse să se aprecieze constant. Asta deoarece se apropie alegerile prezidenţiale şi autorităţi le vor face eforturi pentru întărirea leului. Pe lângă toate acestea, „şansele leului sunt legate de sentimentele externe. Investitorii străini care provin din ţări care ies deja din criză caută să-şi plaseze banii peste graniţe, iar România este o destinaţie interesantă”, declară, pentru EVZ, Baltazar.
Veşti mai bune în 2010
Pe de altă parte, sunt tot atâtea argumente pentru un viitor mai sumbru al leului. După alegeri vor ieşi la iveală alte veşti proaste, iar situaţia economică s-ar putea deteriora brusc. Aceasta mai ales că guvernul ezită să taie puternic din cheltuieli şi să facă disponibilizări în sectorul de stat pentru a reduce deficitul bugetar. În 2009 ne vom adânci într-o recesiune de 8-8,5%, după estimările