Nouriel Roubini, profesorul de la Universitatea din New York care a prevazut criza financiara, a spus ca sansa aparitiei unei recesiuni in W creste din cauza riscurilor pe care le prezinta incheierea programelor de stimulare fiscala si monetara, scrie Bloomberg.
Economia mondiala isi va reveni usor in a doua jumatate a acestui an, potrivit lui Roubini. Recesiunea din Statele Unite, Marea Britanie si alte state europene nu se va "incheia oficial" inainte de sfarsitul anului, in timp ce in cazul altor tari procesul de iesire din criza a inceput deja, cum este cazul Chinei, Frantei, Germaniei, Australiei si Japoniei, a adaugat el.
Guvernele din intreaga lume au cheltuit aproximativ 2.000 mld. dolari (1.398 mld. euro) sub forma de programe de stimulare economica pentru a combate cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza din anii '30. Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke si alti strategi din intreaga lume au avertizat ca procesul de revenire este fragil, de aceea banii injectati in sistemul financiar nu vor fi rambursati curand.
Strategii riscante
"Exista riscuri asociate strategiilor de iesire din criza, in principal din cauza relaxarii politicilor monetare si fiscale", a declarat Roubini. "Strategii sunt condamnati si atunci cand actioneaza si atunci cand nu o fac."
Guvernele si oficialii bancilor centrale ar putea submina procesul de revenire si ar putea trimite economiile inapoi in "stagdeflatie" daca majoreaza taxele, reduc cheltuielile si elimina excesul de lichiditati din sistem pentru a reduce deficitul fiscal, potrivit lui Roubini. El defineste termenul de "stagdeflatie" ca recesiune si deflatie, fenomene petrecute simultan.
Aceia care mentin deficitele bugetare la niveluri record vor fi pedepsiti de vigilentii de pe pietele de obligatiuni, in conditiile in care asteptarile privind procesul inflation