În prima zi a Târgului de Carte Bookfest a fost lansat masivul volum de documente Istoria comunismului din România, editat de către istoricii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu*. Cartea reuneşte nu mai puţin de 193 de documente, care acoperă fiecare an din intervalul 19451965, era dejistă din istoria comunismului românesc. Documentele au fost publicate pentru a oferi, astfel, oricărei persoane interesate de istoria comunismului din România posibilitatea de a descoperi şi înţelege momentele cheie ale instaurării regimului totalitar în România, a explicat la lansare istoricul Mihnea Berindei. Cu condiţia să existe persoane interesate, pentru că, oricum ai lua-o, documentele sunt tare indigeste, nu prea îţi vine să le citeşti şi este puţin probabil ca volumul de documente să aibă succes în librării.
Cu totul alta ar fi fost situaţia dacă volumul ar fi apărut în 1993, de exemplu, scos la iniţiativa domnului Ion Iliescu. Amuzantă iluzie contrafactuală care, într-o altă conjunctură şi altă societate, ar fi putut fi realizată fără probleme. Acest volum va fi continuat de un altul care va reuni documente din perioada 19651989 şi care, mai mult ca sigur, va fi cel puţin la fel de interesant, având în vedere faptul că o mare parte din populaţia României de azi a fost contemporană cu perioada ceauşistă.
Documentele (stenograme, rapoarte, note, adrese, statistici) au un stil concis, lapidar, dar concret în acelaşi timp. Întotdeauna comunică acţiuni, cifre, care toate concentrează zeci şi zeci de mii de destine umane.
Documentele sunt dispuse în ordine cronologică, dar descoperim mai multe teme majore care au zguduit, de altfel, societatea românească în transformarea ei într-o gubernie sovietică: multe documente tratează tematica agrară în diverse forme, de la rezistenţa din mediul rural la impunerea cotelor de producţie, până la documente reda