Cele mai mari probleme ale şcolilor de la ţară sunt legate de lipsa apei potabile, a gazului şi a grupurilor sanitare.
Pe ultima sută de metri înainte de reluarea cursurilor, în şcolile nemţene molozul este împrăştiat prin sălile de clasă aflate în renovare. Reabilitarea lor a luat o pauză, iar sute de săli care peste trei săptămâni ar trebui să-i întâmpine pe elevi arată ca după război. Multe nu deţin nici măcar autorizaţie sanitară din cauza lipsei apei potabile sau a grupurilor sanitare.
O treime din şcolile din judeţ au probleme la care Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) nu poate găsi o rezolvare până pe 15 septembrie. Mai exact, unităţile nu sunt racordate la reţeaua de canalizare, le cea de gaz sau acoperişurile stau să cadă. Toamna care se apropie şi vremea nefavorabilă din sezon ameninţă serios desfăşurarea în bune condiţii a orelor de curs.
Inspectoratul aşteaptă salvarea de la Minister
Lucrările de reabilitare a şcolilor din Neamţ au rămas înţepenite pe fondul crizei financiare. Ministerul Educaţiei pare să fi uitat că în curând va începe şcoala. „Ni s-a promis că până la finele anului vom primi bani pentru terminarea construcţiilor care sunt acum finalizate în proporţie de cel puţin 80%. Nu ştim cu exactitate când, dar se vor primi. În schimb, pentru celelalte unităţi de învăţământ nu putem garanta nimic deocamdată“, a declarat Viorel Stan, inspector general adjunct al IŞJ Neamţ.
În această situaţie sunt cel puţin 15 şcoli, iar alte 19 unităţi şcolare din judeţ nu au şi nici nu vor avea prea curând autorizaţii sanitare pentru a primi elevii la ore. Problemele care împiedică obţinerea avizelor ţin şi de primării, pentru că în acest caz este vorba de şcoli care nu au apă curentă sau grupuri sanitare igienizate.
„Directorul şcolii generale din comuna nemţeană Români a pus bazele unui proiect foarte frumos. Se construieşte