Reţelele Departamentului Securităţii Statului au transmis până în ultima clipă a regimului Ceauşescu informaţii despre schimbările care aveau loc în Europa de Est. Generalul de brigadă (rez.) Aurel Rogojan, fost şef al Secretariatului DSS, arată că generalul Iulian Vlad nu a ordonat niciodată să nu se transmită Centralei informaţii care l-ar fi deranjat pe Ceauşescu. Mai mult, redă parţial 11 informări din perioada 7 noiembrie-12 decembrie 1989 despre schimbările care se preconizau a avea loc în România.
Indiciile din anii '80 că în Europa de Est se dorea schimbarea regimurilor au fost receptate de DSS cât se putea de realist, în condiţiile în care, după trădarea lui Pacepa, s-a politizat conducerea activităţii şi raportarea rezultatelor... Profesio-niştii informaţiilor secrete din sistemul Departamentului Securităţii Statului şi-au făcut însă bine munca. Omologii occidentali aflaţi la post în ambasadele din Bucureşti făceau ca, de voie ori de nevoie, ochii şi urechile contraspionajului să afle anumite lucruri.
Ceauşescu a avut totodată, începând cel mai târziu din luna septembrie 1989, informări speciale, chiar în mai multe ediţii zilnice, asupra acţiunilor sistematice coordonate din exterior împotriva sa.
Numai pentru perioada 7 noiembrie-12 decembrie 1989 reţin atenţia cel puţin 11 informări din categoria celor extrem de incomode, după cum urmează:
1. DSS nr. 00275/07.11.1989 privind întâlnirea de la Malta: "Cele două părţi vor aborda cu prioritate probleme privind redefinirea sferelor de influenţă (...) problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor ţări socialiste care nu au trecut la aplicarea de reforme reale... Statele vest-europene să aibă un rol sporit în influenţarea situaţiei din Europa de Est (...) În ceea ce priveşte România, va fi foarte greu, date fiind particularităţile