Reducerea numarului de locuri de munca si greutatile financiare prin care trec fondurile de imprumuturi Fannie May si Freddie Mac pun studentii in imposibilitate de plata. Universitatile americane au raportat in ultimele sase luni un numar crescut al cererilor pentru ajutor financiar, anunta cotidianul Wall Street Journal (WSJ).
"Fara nici un dubiu, anul in curs nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in trecut”, sustine Rob Reddy, directorul financiar al Oberlin College din Ohio. Universitatea care taxeaza in medie 52.000 pentru un an universitar primeste zilnic cateva zeci de cereri pentru ajutor financiar.
Daca in Romania costul scolarizarii ajunge atat la facultatile de stat, cat si la cele particulare la maximum 1.500 de euro pe an, universitatile americane percep o taxa situata intre 20.000 si 60.000 de euro care include taxa de scolarizare, costul vietii in campus, carti si alte tipuri de abonamente. Costul unui an universitar in SUA depinde atat de specializarea aleasa, cat si de statul si orasul in care este situata universitatea.
Pentru a-si putea plati studiile universitare, studentii au posibilitatea de a aplica la burse guvernamentale (FAFSA), la fondurile particulare ale universitatii sau la diferite tipuri de burse oferite de persoane private, de companii sau de fundatii.
Insa criza economica a afectat serios bugetele alocate educatiei de fiecare stat american. In Michigan, bursa Michigan Promise Grant, in valoare de 4 000 de dolari si alocata unui numar de peste 96.000 de studenti, ar putea sa dispara. In plus, The State Senate a votat recent desfiintarea unui buget de 56 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns la studentii cu performante academice.
In Illinois, peste 145.000 de studenti care au declarat ca au nevoie de burse se afla in imposibilitate de a plati taxa pentru cel de-al doilea semestru din anul un