Sunt eu oare păzitorul fratelui meu? dramatica întrebare biblică a fost preluată, în registre diferite, de fraţii Traian şi Mircea Băsescu: primul se întreabă cum să se apere de fratele său, ale cărui afaceri au provocat un scandal de presă în plin sezon electoral, iar cel de-al doilea se întreabă de ce nu are dreptul să facă şi el afaceri în această ţară, în nume privat.
Drama s-a declanşat odată ce ziarul Bursa şi Antena 3 au pornit un nou asalt asupra preşedintelui, dezvăluind legăturile fratelui său cu câţiva oameni de afaceri din zona comerţului cu echipamente militare. Mai concret, Mircea Băsescu deţinea 30% din acţiunile firmei Desintco, acronim pentru defense, security, intelligence, având ca obiect de activitate consultanţa, managementul şi intermedierea. Ceilalţi acţionari sunt oamenii de afaceri Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu, cu state vechi şi conexiuni solide în domeniul afacerilor din domeniul militar şi de securitate, generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, locţiitor al şefului Departamentului de Armament din Ministerul Apărării, şi fiica de 21 de ani a lui Aurel Cazacu, director în Ministerul Economiei şi fost şef al Romtehnica şi preşedinte Romarm. Pornind de la aceste dezvăluiri, trusturile de presă ale mogulilor l-au acuzat pe Traian Băsescu nu numai de conflict de interese în calitatea sa de preşedinte al CSAT, for care aprobă planurile de achiziţii ale armatei, ci chiar de legături cu organizaţii teroriste.
Se cuvine, în acest caz spinos, să despărţim atacurile duşmanilor preşedintelui şi speculaţiile ziariştilor nevinovate sau nu de fapte, pentru a putea decide pe baza unei analize critice proprii care ar putea fi vina preşedintelui. Întrebarea esenţială este cea dintotdeauna: ce a ştiut preşedintele şi când a aflat. Stim că domnul Băsescu s-a arătat neplăcut surprins de situaţia creată mă afectează ca om -, şi-a e