Bursa locala a inregistrat ieri o apreciere considerabila, avansul maxim fiind consemnat de societatile financiare, care au urcat cu 4,5% fata de referinta. Cele mai lichide zece companii, redate de indicele BET, au urcat cu putin peste 3,5% fata de referinta, in timp ce companiile energetice au inregistrat cel mai mic avans, de doar 1,7% fata de referinta. Piata locala a evoluat si de aceasta in stransa corelatie cu pietele externe, care au inregistrat ieri avansuri in medie de 1%.
Analistii apreciaza ca evolutia pietei locale este data exclusiv de stirile externe, iar cresterile vin pe fondul perceptiei investitorilor ca criza s-a terminat si va incepe revenirea. De altfel, investitorii locali si-au creat un reflex si nici nu se mai uita la rezultatele companiilor autohtone, ci asteapta sa vada cum evolueaza pietele externe pentru a intra sau nu la cumparare.
"Evolutia pietelor externe este singurul factor care influenteaza bursa locala in aceasta perioada. Investitorii locali si-au creat un reflex si nici nu se mai uita la rezultatele companiilor locale, ci asteapta sa vada cum evolueaza pietele internationale pentru a intra sau nu la cumparare. Am impresia ca toate pietele de capital, atat cea locala, cat si cele mature, nu mai evolueaza rational, pe fundamente, ci doar pe fondul perceptiei investitorilor cu privire la sfarsitul apropiat al crizei", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 6,1%, urmate indeaproape de cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 5,4%, si SIF Moldova (SIF2), de 5,3%.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai mare crestere dintre societatile bancare, de aproape 8% fata de referinta, urcand la pretul de 1,52 lei/actiune. Titlurile BRD a