Incendiile violente ameninţă zonele periferice ale capitalei elene, mii de pompieri luptându-se cu flăcările sub presiunea timpului. Sursa: AFP
Incendiile de pădure care devastează de mai multe zile regiunile de la nord de capitala Greciei au mobilizat la porţile Atenei circa 2.000 de pompieri, militari şi voluntari, asistaţi de 16 avioane-cisternă şi trei elicoptere, care luptau ieri din răsputeri să aducă sub control focarele.
Deşi flăcările au scăzut în intensitate în ultimele 24 de ore, echipele de intervenţie acţionau pe cinci fronturi în jurul localităţilor Maraton, Nea Makri, Ekali şi Pikermi, situate la poalele muntelui Pentelic, ultima redută înainte ca flăcările să atingă suburbiile capitalei. Autorităţile au concentrat resurse impresionante în jurul mănăstirii Pantocrator, monument de patrimoniu, ameninţată de flăcările înteţite de rafalele de vânt.
Un sat de circa 150 de case din apropiere de Maraton, o localitate cu rezonanţă istorică, situată lângă principalul rezervor cu apă al capitalei, a fost evacuat. Două spitale pentru copii, o clinică psihiatrică, un azil de bătrâni şi o tabără de vacanţă din zona de est a Atenei, unde numeroşi locuitori refuzau să îşi părăsească locuinţele, au avut aceeaşi soartă.
Austria, Cipru, Spania, Franţa, Italia şi Turcia au venit în ajutorul Greciei, trimiţând avioane-cisternă şi elicoptere. „Flăcările fac ravagii în continuare, dar nu mai au intensitatea de ieri (duminică - n.r.)”, a declarat Yannis Kapakis, purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni, citat de Reuters. Focarul din jurul localităţii Agios Stefanos, unul dintre cele mai puternice, a fost în cele din urmă adus sub control în cursul zilei de ieri, dar efective impresionante de pompieri şi militari au rămas să supravegheze zona.
Un procuror grec a cerut demararea unei anchete pentru a se afla da