Numele Basescu este invocat intr-o ecuatie limpede de trafic de influenta la cel mai inalt nivel – ecuatie devenita brusc transparenta. Fratele presedintelui a facut parte pana vineri din actionariatul firmei Defense, Security and Intelligence CO – Desintco SRL, infiintata in februarie, firma care, pe langa media, turism, targuri si expozitii, se ocupa de comertul cu armament. Mircea Basescu a renuntat la cele 30 de procente detinute la Desintco, dupa ce directorul general al Directiei Generale Industria de Aparare si Probleme Speciale, Aurel Cazacu, a facut o declaratie naucitoare cu privire la cooptarea lui Mircea Basescu in firma. Cazacu a declarat textual ca "afacerile sunt afaceri. Daca dansul (Mircea Basescu – n.r.) poate sa ne aduca o afacere… ca e dansul, ca sunt ministri, ca sunt sotii de ministri… Ce sa facem cu acesti oameni? Sa-i trimitem la plimbare. Romania e in criza. Industria de aparare e in criza". Pe scurt, scopul scuza mijloacele.
La momentul izbucnirii scandalului la televizor la Bucuresti, seful CSAT, Traian Basescu, se afla la Botosani si a declarat, razand, ca "daca frate-meu se mai baga intr-o firma de-asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez". Oricum, presedintele n-a stiut ca fratele sau a intrat intr-o astfel de combinatie "dubioasa". Ulterior, posibilul fost viitor candidat la presedintie si-a scuzat fratele ca n-a stiut ce semneaza: "A semnat pentru o firma si a fost inregistrat in alta firma. Eu va dau niste elemente pe care le am. Nu este acelasi numar de firma ca acela care a fost inregistrat, desi a fost introdus in actionariat".
Ce putem intelege din aceasta scurta poveste cu profunzimi nebanuite inca si, paradoxal, scenariu atat de simplist? Ca serviciul de informatii al Armatei ar fi trebuit sa-l informeze pe presedinte si nu a facut-o? Ca fratele presedintelui intra cu naivitate scolareasca "intr-o firma d