Preşedintele Barack Obama ar trebui să fie mai îndrăzneţt pentru a putea combate efectele crizei economice, afirmă bancherul şi diplomatul Felix Rohatyn, care a publicat recent o carte despre relansarea economiei americane după faimosul New Deal al lui Roosevelt. Într-un interviu acordat Les Echos, Felix Rohatyncompară criza de acum cu cea din 1920, găsind puncte comune, dar şi diferenţe, mai ales în ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor politice. " Barack Obama îşi doreşte, de bună seamă, să fie comparat cu Roosevelt. Ca şi acesta, Obama a avut o abordare puţin empirică ", spune Rohatyn.
Pe de altă parte, comparaţia dintre Marea criză a anilor 30 şi cea de acum se opreşte aici. " Între 1930 şi 1937 am asistat la o serie de catastrofe. Dar criza era în mod esenţial speculativă. (...) Astăzi, vorbim şi despre o gravă criză industrială ", argumentează diplomatul. Cu un şomaj care afecta 25% din populaţie, Roosevelt avea o misiune mai grea, dar el ştia să se adreseze naţiunii în termeni optimişti, chiar şi în absenţa rezultatelor imediate. Obama este mult mai prudent, chiar mai conservator, spune Rohatyn, "mai puţin keynesian decât Roosevelt", fără a avea un mare proiect de renovare a infrastructurilor publice. " În ceea ce mă priveşte, aş tinde să fiu mai îndrăzneţ şi mai keynesian ", conturează acesta atitudinea pe care ar recomanda-o administraţiei americane, pentru a combate criza.
Rohatyn îi reproşează lui Obama şi prudenţa şi neîncrederea în piaţă: " Finanţele au devenit un soi de pericol public. Roosevelt ar fi avut mai multă încredere în economic, ceea ce Obama nu face ", relatează NewsIn.
Un alt preşedinte pe care Obama pare a şi-l fi luat drept model este Ronald Reagan, "dezastruos în politica economică", dar îndrăzneţ în ceea ce priveşte politica externă, căreia i-a modificat coordonatele. "Reagan a mers