La aproape 38 de ani, Nicoleta Grasu a adus singura medalie pentru România, bronz la aruncarea discului, dar şeful atletismului românesc laudă şi evoluţia tinerelor atlete care au participat la competiţia de la Berlin.
O medalie de bronz, cucerită de Nicoleta Grasu la aruncarea discului, şi cinci finale, acesta este palmaresul celor 16 sportive pe care România le-a avut la Campionatul Mondial de atletism de la Berlin (Germania).
Un palmares care îl mulţumeşte pe preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Sorin Matei. „Despre această participare la Mondiale pot spune: obiectiv îndeplinit. Noi ne propuseserăm o medalie şi trei-patru finalişti. E îmbucurător că am cucerit această medalie. A fost bine cum au concurat cei mai tineri. Pentru noi a contat foarte mult cum au perceput sportivele acest mondial“, a spus fostul săritor în înălţime.
România a deplasat la Berlin 16 sportive, din lot nefăcând parte nici un atlet, o premieră în acest sens. Iniţial, lotul era format din 17 sportive, dar maratonista craioveană Luminiţa Talpoş a fost nevoită să renunţe la participare din cauza unor probleme de sănătate.
Bilanţul de la mondialul german nu este cel mai rău pentru România. La ediţia din 2003, de la Paris, atleţii români s-au întors fără medalie. La Osaka, în 2007, România a obţinut tot un bronz, prin aceeaşi Nicoleta Grasu, însă după ce ocupase iniţial locul patru şi o atletă clasată mai sus a fost descalificată din motive de dopaj. Am avut însă şi vremuri glorioase, cu câte două titluri la Mondialele din 1999, Gabriela Szabo şi Mihaela Melinte,
respectiv 2001, din nou Szabo şi Lidia Şimon.
Grasu regretă
că nu i-a cântat imnul
La Berlin, Nicoleta Grasu, care va împlini 38 de ani luna viitoare, a luat bronzul cu o aruncare care a măsurat 65,20 metri. Are şi un regret: s-a aflat pe primul loc până la penult