Numărul 12 al revistei „Forbes România“, de azi la chioşcuri, arată o piaţă mai puţin cunoscută. Magazinele de ierburi legale generează deja afaceri care vor ajunge în acest an la peste 30 de milioane de euro. Ministerul Sănătăţii le declară război. Plicuri cu ciuperci şi amestecuri de ierburi destinate studiului etnobotanic, aromoterapiei sau colecţionării. Pastile recomandate ca îngrăşământ pentru plante. Prafuri albe vândute ca săruri de baie.
Toate acestea sunt strict interzise consumului uman. Dar toate sunt cumpărate exclusiv pentru a fi fumate, mestecate, înghiţite sau trase pe nas. Nu este o imagine de pe străzile întunecate din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului. Este un fapt cotidian şi legal care se întâmplă în cele aproximativ 300 de magazine de ierburi care au fost deschise în ultimul an în toate oraşele importante din ţară.
Toţi proprietarii de magazine care au fost dispuşi să vorbească cu Forbes România estimează că avem, în prezent, aproximativ 300 de shopuri. Tot ei susţin că, în medie, vânzările lunare ale unei astfel de prăvălii se ridică la 10.000 de euro. Ceea ce înseamnă că piaţa ierburilor legale va depăşi anul acesta 30 de milioane de euro, aproape dublu faţă de piaţa ceaiurilor, care a fost estimată la 16 milioane de euro în 2008, într-un studiu Euromonitor.
GATA DE RĂZBOI
Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat, săptămâna trecută, în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care se vor stabili condiţiile de punere pe piaţă a unora dintre plantele, substanţele şi preparatele stupefiante sau psihotrope care se comercializează în magazinele de ierburi legale. Termenul de dezbatere este 19 septembrie, după care va fi publicat în Monitorul Oficial. După această dată, este foarte posibilă închiderea magazinelor de vise.
Reacţia statului vine după participarea, în luna martie