Diferenţa dintre aşteptările vânzătorilor şi posibilităţile clienţilor face ca tranzacţiile să fie numărate pe degete. Revenirea preţurilor la nivelul din iunie pare imposibil de evitat. Piaţa rezidenţială autohtonă este asemănătoare unui joc de biliard pe o masă defectă. Degeaba calculezi unghiuri de lovire, dacă masa „trage” într-o parte sau alta. La fel, degeaba îşi calculează cumpărătorul un buget de achiziţie, dacă proprietarul schimbă în permanenţă preţul cerut. Asta este ceea ce s-a întâmplat odată cu lansarea pe piaţă a programului Prima Casă, ce a reuşit să arunce în aer preţurile apartamentelor vechi, în doar câteva săptămâni.
O răsturnare de situaţie pare să plutească la orizont. De data aceasta, în direcţia opusă. Dincolo de entuziasmul vizibil al cumpărătorilor şi vânzătorilor, se disting câţiva factori ce aruncă în umbră evoluţia pieţei pe termen scurt şi mediu – precum numărul redus de credite garantate de stat acordate până acum, previziunea deprecierii semnificative a monedei naţionale în raport cu euro, rata şomajului în creştere şi perpetuarea condiţiilor de recesiune economică.
În aceste condiţii, estimează Georgiana Sandu, directorul departamentului rezidenţial al Neocasa, spre sfârşitul anului este foarte probabilă o prăbuşire a preţurilor apartamentelor vechi cel puţin până la valorile din iunie-iulie 2009 – când un apartament vechi costa între 50.000 şi 60.000 de euro.
Ieftiniri de 20%
Marian Micu, directorul general al agenţiei Casa Voastră, merge chiar mai departe. Acesta anticipează că, după lunile octombrie-noiembrie, segmentul rezidenţial autohton va reintra într-o stare de stand-by asemănătoare celei declanşate în primăvara lui 2008. Motivul? Neputinţa cumpărătorilor de a răspunde la preţurile ridicate pretinse de vânzători.
Potrivit unui studiu realizat de compania