Ministerul Finantelor incearca sa forteze „mana invizibila” a bancherilor pentru ca acestia sa accepte randamente din ce in ce mai mici, eventual cu o singura cifra, la licitatiile de titluri de stat cu scadenta la un an. Finantele au refuzat, ieri, toate ofertele primite de la banci, motivand ca nivelul randamentului cerut de banci este „neacceptabil”.
Nu este prima oara cand Ministerul Finantelor isi permite luxul de a refuza bancile ce se inghesuie la usa ministerului pentru a cumpara titluri cu dobanzi generoase, insa, acum, situatia lichiditatilor de la Finante este mult mai buna.
Ministerul condus de Gheorghe Pogea a primit in ultimele saptamani mai multe injectii semnificative de capital: o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul de la Comisia Europeana, 1,2 miliarde euro de la banci printr-un "club loan", precum si promisiunea ca a doua transa din pachetul financiar de la Fondul Monetar International va finanta deficitul bugetar.
Ultima licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount cu maturitatea la un an trebuia sa se incheie ieri, dar volumul final adjudecat a fost zero, din cauza ca Ministerul Finantelor a caracterizat nivelul randamentului cerut de banci ca fiind prea ridicat. Analizand dupa cum a evoluat pana acum randamentul acestor titluri si estimarile trezorierilor consultati de Wall-Street, se constata ca Finantele vor un randament de aproximativ 10% sau poate chiar de o singura cifra.
De la inceputul anului 2009, Ministerul Finantelor a incercat in fiecare luna sa atraga cel putin un miliard de lei prin titluri de stat cu discount scadente peste un an, insa, in luna august, a anutat doua licitati pentru acest tip de instrumente. Astfel, MFP a atras, prin 7 licititatii, 4,5 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta la un an, adica doar jumatate din cat si-a propus initial din cauza neintel