Apa, sarea şi nămolul de la noi sunt mai bine “văzute” decât cele de la Techirghiol Un fost cercetător al Staţiunii de Cercetări pentru Ameliorarea Solurilor, ing. Dragoş Noicu, ajuns astăzi la venerabila vârstă de 86 de ani, a studiat mult timp fenomenul formării Lacului Sărat, iar concluzia este că brăilenii sunt fericiţi pentru că lacul, în ciuda faptului că a secat excesiv, continuă să fie o nesecată oază de sănătate: “Lacu Sărat nu are un izvor aşa cum se zvoneşte, el este doar un lac de câmpie, alimentat prin capilaritate sau ape pluviale, nu prin ape freatice. Sub lac se află sedimentate straturi de nămol sapropelic foarte bun pentru diverse afecţiuni”.
Apă mai puţină, sănătate mai multă
Specialiştii care lucrează la baza de tratament din Lacu Sărat sunt mulţumiţi de faptul că lacul a scăzut. “Practic se obţine o concentrarea a sărurilor minerale astfel că rezultatele în ceea ce priveşte puterea lor curativă sunt maxime”, afirmă dr. Călina Nicolescu Veselu, directorul Bazei de Tratament, care adaugă că “scăderea apelor trebuie să ne bucure, nu să ne îngrijoreze”.
Chiar dacă lacul balnear poate seca în anotimpul călduros, complet, aşa cum s-a întâmplat în anul 1945, rezervele sedimentare de nămol se păstrează sub crustă,astfel că la prima reumplere a bazinului lacul redevine complet activ.”Aceste rezerve imense de nămol, pot fi însă exploatate, chiar dacă bazinul lacului va seca total deoarece nămolul este folosit la aşa numitele băi calde”, a mai precizat dr. Nicolescu.
“Am renunţat să mai mergem la Techirghiol”
Cei care apelează la proprietăţile curative ale Lacului Sărat sunt mai puţin interesaţi de nivelul apei, cât de calitatea nămolului, care a dus faimă Brăilei. Acest lucru este confirmat anual de cei peste 5000 de oameni care se tratează pentru afecţiuni reumatice aici.
”