Razi cu gura pana la urechi la gluma unuia dintre colegii tai, spusa pe hol, in pauza de cafea? Dar ti-a trecut prin cap ca ceea ce incearca, constient sau nu, sa faca comediantul de ocazie este sa te manipuleze?
Si asta pentru ca o poanta buna nu are doar menirea de a aduce zambetul pe buzele celor din jur, ci si de a stabili o ierarhie. Tocmai de aceea barbatii sunt cei care spun bancuri cel mai des sau fac poante pe seama altora, in timp ce femeile asculta si, eventual, rad la glumele lor.
Forma de agresiune
Aceasta constatare a fost facuta de Helga Kotthoff, de la Universitatea Frieburg, care declara ca exista o legatura destul de stransa intre umor si agresiune, conform The Telegraph, care citeaza un studiu aparut in Journal of Pragmatics.
"A spune glume inseamna a prelua controlul situatiei de la cei situati mai sus in ierarhie, fapt periculos daca te afli mai jos". In traducere libera, aceasta observatie explica de ce femeile nu isi permiteau acum cateva decenii sa faca glume. Pur si simplu nu aveau statutul necesar si nici nu puteau visa la asta.
Femeile glumesc pentru a stabili legaturi sociale, barbatii pentru a controla
Si acum diferentele intre intre genul de glume spuse de barbati si cele rostite de femei se deosebeste de la cer la pamant; femeile fac haz, de cele mai multe ori, de ele, povestind experiente amuzante sau chiar jenante despre ele insele, in timp ce barbatii fac glume pe seama experientelor altora.
Iar diferentele apar inca foarte de devreme, de parca ar fi fost transmise prin gene. Baietii se tin de sotii de la varste foarte fragede, respectiv de la patru sau cinci ani, in timp ce fetele formeaza publicul perfect.
Mai tarziu, in viata, femeile se folosesc de umor pentru a stabili legaturi sociale si a-si arata solidaritatea, in timp ce barbatii is