Inteligenţa porumbeilor fascinează peste 10.000 de români. Majoritatea cresc cel puţin 30-40 de exemplare de rasă şi participă la competiţii cu patimă.Columbofilii ar renunţa oricând la o reparaţie în casă pentru a cumpăra un pui născut dintr-un campion. Îşi petrec tot timpul liber observând înaripatele şi-şi urează între ei „gât întins“. FOTOGALERIE Mai citeşte şi:
Alba Iulia: Iosif Aldea a investit 20.000 de euro în porumbei Turnu Severin: Vili Robert Voichiţoiu, un tânăr pasionat de porumbeiTimişoara: Porumbeii sunt priviţi de autorităţi ca nişte paraziţi distrugători
Cosmin Olteanu (40 de ani) din Urlaţi este unul dintre cei mai apreciaţi columbofili din ţară. Crescătoria sa de porumbei, în care are aproximativ 450 de exemplare rare, pare mai degrabă o casă lunguiaţă de vacanţă, cu flori pe lângă ziduri.
Doi-trei îngrijitori păstrează permanent curăţenia. Printre „apartamentele de lux“ ale porumbeilor, se află şi un birou de lucru. Aici, pe un perete întreg stau înghesuite trofeele aduse de porumbei. „Am 150 de cupe câştigate în ţară şi câteva premii de pe afară“, ne spune mândru columbofilul. El adaugă că, din ’99, de când s-a decis să-şi înscrie porumbeii în competiţii, a câştigat cam tot ce se putea.
Printre marile sale realizări, Cosmin aminteşte de un loc II obţinut la Grand Prix-ul din Ungaria, în 2002, cu un porumbel - pui pe atunci, din rasa Janssen.
„Este singurul porumbel din ţară premiat la Olimpiadă“, se făleşte prahoveanul.„Nebunia a început în ’79 când am primit o pereche de porumbei de la un profesor de biologie“, îşi aminteşte Cosmin. Avea zece ani şi de nevoie s-a apucat să le construiască un coteţ de un metru înălţime pe doi lăţime, un soi de cutie de carton cu o plasă de rapiţă în faţă, aşezată undeva lângă toaleta din curte.
Sacrificii şi recompense
La scurt