Cum reuşesc bulgarii şi polonezii să traverseze mai uşor decât românii criza economică.Două dintre ţările care par să nu aibă probleme în perioada de recesiune sunt Bulgaria şi Polonia. În ambele ţări, oamenii au datorii mai puţine la bănci decât în România. „Vând casă de vacanţă la 5 kilometri de Varna, 300 de metri de plajă, toate utilităţile. Preţ foarte avantajos, urgent.“ Sunt pline ziarele bulgăreşti de astfel de anunţuri. Dar nu vă luaţi după ele pentru a trage concluzii pripite.
Casa de vacanţă poate fi foarte bine a unui englez sau irlandez panicat, care a cumpărat-o la preţ de chilipir acum doi ani, şi care, în prezent, are în ţară probleme cu banca. Bulgarul de rând e mult mai relaxat şi mult mai puţin afectat că aproximativ 50.000 de locuinţe de vacanţă de pe coasta Mării Negre sunt scoase la vânzare sau că preţul acestora a scăzut în medie cu 10 la sută într-un an de zile.
Dacă ceapa şi cartofii s-ar scumpi, ar fi altă poveste. Dar dimpotrivă, „la piaţă, preţurile au cam luat-o la vale“ după cum spune ziaristul independent Petio Petkov de la Sofia.
Cei mai fericiţi europeni
„Bulgaria e singura ţară din Europa unde în anul crizei, pensiile au crescut“ îşi aminteşte Petio Petkov. Şi nu au crescut oricum. 10 la sută la prima strigare, după care încă 9 la sută. „Să tot fii pensionar bulgar“, glumeşte ziaristul. Explicaţiile generozităţii guvernamentale într-un an de criză vin, însă, din două surse. Unu: a fost an de alegeri parlamentare, şi într-o tradiţie care se dovedeşte balcanică, pensionarii au fost momiţi cu astfel de cadouri electorale. Doi: statul chiar are bani.
„După cum ştiţi, de câţiva ani în loc de Banca Centrală, în Bulgaria este un Consiliu Monetar internaţional care nu ştiu cum face, dar de fiecare dată reuşeşte să închidă bugetul cu un surplus de peste 1,5 miliarde de eu