La unii piteşteni, se pare că respectul pentru cei trecuţi în nefiinţă a atins cote nebănuite, creându-se adevărate trenduri după care corpurile neînsufleţite ale celor dragi sunt înmormântate.
La cimitirul “Sfântu Gheorghe” se pot observa construcţii masive într-o viziune arhitectonică postmodernă din marmură, dichisite cu tot felul de sculpturi sau cavouri realizate din geamuri termopan.
“Deşi mai puţine ca în alte părţi, şi la noi au început să apară cavourile impresionante, cu termopane şi alte accesorii. Probabil că, în timp, se vor înmulţi şi în acest cimitir.”, afirmă administratorul cimitirului Sfântu Gheorghe.
Termopane pentru morţi
Chiar dacă preţul unui geam termopan nu este unul foarte accesibil pentru toate buzunarele, unii nu se zgârcesc cand vine vorba de “confortul” morţilor.
“Am ales să ridic pentru părinţii mei un cavou impunător. Ei au trăit într-adevăr în lux, având o situaţie material bună. De aceea m-am gândit să le asigur, şi după moarte, tot “confortul”. Cavoul l-am ridicat cu o firmă specializată şi m-a costat 13000 lei, pentru 4 locuri. Geamurile, toate, le-am pus din termopan, ca şi uşa, plătind 14 euro/ mp. Ţinând cont că această contrucţie este destul de mare, şi geamurile de termopan m-au costat ceva bani. Însă merită.”, spune George Dumitraşcu, 52 ani, inginer.
Un lux ce nu este necesar
Însă nu toţi sunt de aceeaşi părere, mai ales având în vedere şi costurile acestor capricii faţă de venitul lunar al unui om obişnuit.
“Consider asta un moft. Cum să pui termopane la cavou!? Sunt nişte bani aruncaţi în vânt. Ce nevoie au morţii de termopane. Alţii se chinuie să îşi pună la locuinţe şi unii au ajuns să pună şi la morminte.”, se revoltă Doina Cristea, 60 ani, pensionară.
S-au înmulţit comenzile de termopane pentru cavouri
Pentru patronii firmelor de termopane, aceast