Elena Săcăleanu din Humuleşti vindecă fracturile cu ajutorul tratamentelor naturiste pe care le-a învăţat de la străbunica sa.
Femeia pune la loc oasele deplasate sau rupte, folosind untură de bursuc, aşează tendoanele încălecate, prin masaj, şi înmoaie osul crescut anormal cu legători de tărâţe de grâu.
Elena Săcăleanu spune că ceea ce face este legat de medicină, dar şi de har şi că este la a patra generaţie care practică acest meşteşug. „Moştenesc de la străbunica acest meşteşug care este un fel de medicină empirică. Este şi un har pentru că am fost cinci fraţi, dar nu am reuşit să învăţ decât eu“, povesteşte Elena Săcăleanu, căreia toţi îi spun tanti Lenuţa. A învăţat să simtă oasele şi tendoanele de la bunica ei. A făcut şi cursuri în domeniul ortopediei, la Iaşi, în 1947.
„În şcoală am văzut şi m-am mirat că la spital se făcea numai o radiografie la internare şi, deşi bolnavul continua să aibă dureri, nu se mai făcea o alta după punerea piciorului în ghips. I-am pus să facă o radiografie prin ghips şi s-a văzut că osul nu era pus la loc, de aceea avea pacientul dureri“, îşi aminteşte tanti Lenuţa.
Nemţeanca i-a uimit pe medicii cu care făcea practică. „Venise la spital un om care cu mâna atârnată. Când am văzut cum suferea, am cerut voie doctorului să mă lase să fixez mâna şi l-am uimit cât de uşor a fost“, îşi aminteşte tanti Lenuţa.