Revenită în Divizia A după o pauză de cinci ani, gruparea de pe Litoral a terminat campionatul '88-'89 pe un neaşteptat loc 9. Farul nu a avut însă nici pe departe un parcurs liniar, finalul turului extrem de slab făcut de trupa pregătită de Emanoil Haşoti şi Ion Constantinescu găsindu-i pe "marinari" în subsolul clasamentului, tocmai pe poziţia a 17-a.
În pauza de iarnă, cu spectrul unei noi retrogradări în faţă, conducerea clubului l-a destituit pe Haşoti, tehnician cu vechi state în serviciul fotbalului constănţean, şi a apelat la serviciile lui Gheorghe Constantin, unul dintre cei mai reputaţi antrenori din România acelor vremuri. De altfel, un an şi jumătate mai târziu, mai precis în vara lui '90, după turneul final al CM din Italia, Gheorghe Constantin, recomandat de vasta sa experienţă competiţională, avea să fie instalat de şefii FRF în funcţia de selecţioner al echipei naţionale, unde, e drept, n-a prins decât două meciuri oficiale, ambele pierdute, 1-2 cu Scoţia, la Glasgow, şi 0-3 cu Bulgaria, la Bucureşti, în preliminariile CE 1992.
Până să-i succeadă însă lui Emeric Ienei la cârma primei reprezentative, Constantin şi-a făcut cu vârf şi îndesat treaba la Farul, în returul stagiunii '88-'89. "Adunând 20 de puncte în a doua parte a campionatului, FC Farul (locul 6 în clasamentul returului) a acces în prima jumătate a ierarhiei finale, lucru mai puţin obişnuit pentru o nou-promovată, echivalent şi cu cea mai bună performanţă a sa din ultimii 15 ani!", nota ziarul Sportul în urmă cu 20 de ani în cadrul tradiţionalei retrospective de la finalul campionatului, intitulată "Divizionarele A, la ora bilanţului".
Aventura lui Constantin pe banca tehnică a constănţenilor nu a pornit însă sub cele mai bune auspicii, subţirimea lotului de jucători producându-i cele mai mari griji. "Un singur nume nou (Bănică Oprea de la Me