Doar două dintre cele şapte mari companii ce deţin unităţi de cazare de cinci stele în Capitală au reuşit să încheie anul trecut pe profit. Bucureşti Turism, firma ce controlează complexul hotelier Centre Ville, ce include Radisson SAS, cel mai mare hotel de cinci stele din România, a înregistrat şi cea mai mare pierdere, de 65,5 milioane de lei, în timp ce Casa Capşa şi Ana Hotels au obţinut profit în 2008. Anul trecut s-a dovedit a fi un an mai puţin prielnic pentru afacerile hotelierilor de lux din România.
În 2008, firma Grand Plaza Hotel, proprietara unităţii Howard Johnson, a obţinut o cifră de afaceri de 52,3 milioane de lei (14,2 milioane de euro), însă a trecut pe pierdere, potrivit datelor financiare publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Astfel, aceasta a înregistrat o pierdere netă de 2,5 milioane de lei (680.000 de euro). Cu un an în urmă însă, compania se bucura de un profit de 1,5 milioane de lei (408.000 euro).
Stelele hotelurilor de lux pălesc
Cea mai mare pierdere – de 65,5 milioane de lei (17,8 milioane de euro) - a înregistrat-o firma Bucureşti Turism, ce deţine Radisson SAS. Hotelul este cea mai mare unitate de profil din Capitală, dar şi din reţeaua Radisson din Europa de Est, şi include 424 de camere.
Nici JW Marriot nu a dus‑o mai bine anul trecut şi a raportat pierderi consecutive. Una dintre opţiunile de cazare preferate ale oamenilor de afaceri care erau interesaţi de investiţii sau de dezvoltarea businessului în România, hotelul a înregistrat o pierdere de aproape 63 de milioane de lei (17,1 milioane de euro).
O cifră destul de mare ţinând cont de faptul că, faţă de anul trecut, pierderea a crescut cu 66%, de la 37,8 milioane de lei (11,1 milioane de euro). Rezultatele slabe nu au ocolit nici compania Carol Parc Hotel, proprietara hotelului