Marile companii din Germania vor face restructurari doar dupa alegerile legislative din septembrie, ca urmare a unei intelegeri a mediului de afaceri cu liderii politici, astfel incat sa fie reales un Guvern favorabil sectorului privat, relateaza Financial Times.
Diferiti oameni de afaceri germani, citati de cotidianul britanic, au declarat ca exista un "pact implicit" sa nu se anunte concedieri inainte de alegerile legislative din 27 septembrie. Oamenii de afaceri se tem ca un guvern de stanga va ingreuna activitatea companiilor, mai scrie FT.
"Exista un acord tacit pentru a nu reduce locurile de munca, ce va fi dizolvat dupa alegeri", a declarat Henning Gebhardt, director al grupului german de investitii DWS.
Principalii competitori la scrutinul de luna viitoare sunt Uniunea Crestin-Democrata (CDU, de dreapta), condusa de actualul cancelar german Angela Merkel, si Partidul Social-Democrat (SPD, de stanga). Cele doua formatiuni formeaza in prezent Guvernul. Candidatul SPD la functia de cancelar este actualul ministru de externe Frank-Walter Steinmeier.
"Germania este ferita in prezent de schimbare. Dar dupa alegeri, e normal ca mesajul sa se schimbe", a declarat Hakan Samuelsson, directorul executiv la Man, grup german care se ocupa cu constructia de camioane.
Situatia este asemanatoare celei de la alegerile legislative din 2005, cand, ca si acum, siguranta locului de munca avea un rol dominant. La cateva zile dupa alegeri, Siemens, cel mai mare grup de inginerie german, a anuntat concedierea a mii de persoane.
Ultimele date economice sunt optimiste si arata ca Germania a iesit din recesiune. Presa a scris la jumatatea lunii ca economia germana a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru fata de trimestrul anterior.
O solutie de la stat?
Un studiu al grupului de cercetare german arata ca vor putea fi evitate concedie