De 31 de ani muzeografa coordonează şi promovează imaginea mentorului său spiritual, Cezar Petrescu, având o deosebită colaborare, pentru câţiva ani la rând, cu surorile scriitorului.
Eugenia Teleanu coordonează activitatea în Casa Memorială „Cezar Petrescu” din Buşteni de 31 de ani. Muzeografa poate vorbi ore în şir de viaţa, opera sau perocupările scriitorului român care a locuit timp de 24 de ani la Buşteni.
De altfel, de când a preluat acest muzeu, Eugenia a cunoscut şi a avut o relaţie deosebită cu familia scriitorului.
„Mi s-a părut extraordinar să aud cum surorile lui Cezar Patrescu vorbesc despre fratele lor mai mare, primul din cei şapte ai familiei. Deşi era preferatul mamei, surorile lui l-au iubit şi admirat, fiind considerat fratele deosebit”, explică Eugenia.
Ea vorbeşte cu mândrie de colecţia de peste 10.000 de volume ale scriitorului păstrate în muzeu, dar şi de cele cele 700 de cărţi cu autograf pimite de acesta de la diverse personalităţi ale vremii.
Alături de copii
În muzeul din Buşteni, Eugenia Teleanu organizează foarte multe acţiuni în care implică elevii şcolilor din oraş şi din împrejurimile acestuia.
Anul acesta , cu ocazia nopţii muzeelor, aici a fost organizată o seară muzeală, unde au participat, suprinzător faţă de alţi ani, un număr foarte mare de vizitatori.
Tot aici vine în fiecare lună şi un cerc de scriitori ai cenaclului „Nichita Stănescu” din Sinaia. Casa memorială organizează de 14 ani salonul de umor, locul unde se întâlneasc epigramişti de renume din ţară, dar şi mari caricaturişri, care îşi pot expune lucrările în cadrul unei expoziţii.
„Voi încerca anul acesta să-i determin pe copii să scrie epigrame, iar anul viitor, la salonul de umor, să introducem o secţiune specială dedicată lor”, spune muzeografa care conduce Casa Memor