Mina Zegujani, din judeţul Mehedinţi, a fost oprită în urmă cu aproape o lună, când un incendiu de proporţii a izbucnit în subteran, şi se pare că aşa va rămâne mult timp de acum încolo. După ce au ridicat zidurile de protecţie, salvatorii monitorizează concentraţia oxigenului din galeria afectată. Cei 200 de mineri au fost trimişi acasă cu 75% din salariu până se va stabili dacă mina va mai putea fi deschisă sau nu.
În ultimele şapte zile, salvatorii au lucrat la ermetizarea zonei unde se manifestă incendiul. Au fost ridicate patru diguri care împiedică oxigenul ce întreţine arderea să ajungă la foc, iar acum este monitorizată scăderea concentraţiei acestuia în zona afectată.
Specialiştii speră ca focul să se stingă curând. În tot acest timp, nimeni nu a mai intrat în mină, în afară de salvatori. După ce incendiul se va stinge urmează perioada de evaluare a pagubelor.
La Mina Zegujani mai este însă o problemă, la suprafaţă. Cele 47.000 de tone de cărbune stocat fumegă pe alocuri şi riscă să se autoaprindă din cauza căldurii.
Deşi prefectul Ion Mîţu promisese, în urmă cu trei săptămâni, că respectiva cantitate de cărbune va fi cumpărată de societăţi din Mehedinţi, acest lucru nu s-a întâmplat.
Conducerea minei spune că, dacă săptămâna viitoare cărbunele nu va fi vândut, există riscul unui alt incendiu cu flacără deschisă şi la suprafaţă, care va afecta atât calitatea cărbunelui, cât şi casele oamenilor din apropiere.
Mina Zegujani, din judeţul Mehedinţi, a fost oprită în urmă cu aproape o lună, când un incendiu de proporţii a izbucnit în subteran, şi se pare că aşa va rămâne mult timp de acum încolo. După ce au ridicat zidurile de protecţie, salvatorii monitorizează concentraţia oxigenului din galeria afectată. Cei 200 de mineri au fost trimişi acasă cu 75% din salariu până se va stabili dacă mina va mai putea fi deschisă sau nu. @N_