„Adevărul“ vă prezintă cauzele pentru care sticlele din plastic sufocă România, iar firmele de colectare nu fac faţă volumului uriaş de deşeuri. Instituţiile de mediu rămân în continuare pasive la „mareea“ de PET-uri care acoperă România şi se ascund după calcule şi rapoarte pe hârtie. Mai citeşte şi :
Cum scăpăm de sticlele din plastic ce sufocă RomâniaGunoaiele din România: un pas până la amenda de 200.000 de euro pe ziConstanta: Mişcarea de reciclare a ajuns pe litoral
Domnu’ Boc, ia-le capul!
Ion M.Ioniţă
Vânătorii de PET-uri
Grigiore Cartianu Statul nu dă bani pentru curăţarea Deltei Drumul PET-ului de la cel care-l cumpără până la centrele de reciclare este anevoios, deşi autorităţile consideră că totul este pus la punct pentru ca România să scape de flagelul plasticului.
Au fost date legi şi s-au înfiinţat firme care au ca obiect de activitate colectarea sticlelor din plastic, există şi ţinte de colectare, există obligaţii faţă de Uniunea Europeană ce trebuie respectate. Pe lângă toate astea însă, există şi mormanele de PET-uri, răspândite prin toată ţara, ce sufocă râurile, parcurile naturale şi „ornează” şoselele.
Cu PET-urile la ghenă
Operatorii economici introduc pe piaţă ambalaje de plastic, acestea ajung din magazine la populaţie, iar, mai departe, fiecare cetăţean face numai ce crede el de cuviinţă cu recipientul din care a băut un suc sau cu cel din care a folosit ulei sau oţet. De regulă, sticlele sunt aruncate la ghenă, iar de aici ajung la groapa de gunoi.
Sistemul de strângere a deşeurilor din plastic, care există în acest moment în România, presupune colectarea selectivă. Aceasta se poate face cu ajutorul unor containere ce au fost deja amplasate pe anumite străzi din localităţile urbane sau chiar în intersecţii. Cei mai conştiincioşi cetăţen