Oamenii de stiinta sunt optimisti in ceea ce priveste gasirea unui tratament care sa vindece cancerul la san, dupa ce cercetatorii britanici au descoperit o modalitate de a stopa evolutia tumorilor canceroase.
Cercetatorii spun ca noua tehnica ar putea fi folosita pentru a produce un medicament ce ar putea vindeca temutul cancer la san in doar doi ani, conform Daily Mail.
Numai in Marea Britanie, cancerul la san ucide 12.000 de femei anual, adica mai mult de un sfert dintre femeile diagnosticate.
Pana acum, oamenii de stiinta s-au concentrat pe prevenirea formarii acestor tumori. In prezent, s-a adoptat o noua strategie, aceea a opririi evolutiei tumorilor deja formate. Moleculele asupra carora se poate interveni sunt numite microRNA, pe care cancerul le manipuleaza pentru a raspandi boala in organism.
Cancerul nu face decat sa "dezactiveze" functiile acestor celule, pentru a se putea raspandi in liniste. Odata descoperit acest fenomen, mai ramane doar gasirea unui tratament, fapt ce s-ar putea intampla in aproximativ doi ani.
Raspandirea bolii depinde de activitatea moleculele microRNA
Micutele molecule microRNA controleaza activitatea estrogenului, dar in cazul cancerului la san ele nu-si mai pot indeplini functia, lasand estrogenul sa ajute la raspandirea bolii. Daca s-ar putea restabili functia moleculelor, nici cancerul n-ar mai raspandit odata cu hormonul feminin, explica cercetatorii.
Cancerul la san este unul dintre cele mai comune forme de cancer. Femeile de peste 50 de ani sunt cel mai predispuse sa se imbolnaveasca, dar nu sunt putine cazurile in care femei cu 20 sau 30 de ani mai tinere dezvolta aceasta boala.
Oamenii de stiinta sunt optimisti in ceea ce priveste gasirea unui tratament care sa vindece cancerul la san, dupa ce cercetatorii britanici au desc