Poliţiştii gălăţeni atrag atenţia asupra unui fenomen care a luat amplaore: jefuirea paratamentelor a căror proprietari sunt în concediu Pentru mulţi dintre noi, lunile iulie şi august sunt asociate cu vacanţa sau concediul, cu relaxarea şi odihna. Acest aspect nu este valabil însă şi pentru infractori, care îşi intensifică activitatea, fapt ce se reflectă într-o creştere semnificativă a numărului de furturi din locuinţe.
În ultima perioadă, tot mai mulţi gălăţeni au avut neplăcuta surpriză să constate că, în timpul în care nu se aflau în locuinţa proprie, au fost „vizitaţi” de către hoţi. Dincolo de disconfortul psihic produs de un astfel de eveniment, „musafirii” au produs şi pagube materiale semnificative, părăsind locuinţa cu sume de bani sau bunuri de valoare.
Modurile de operare folosite sunt dintre cele mai diverse, de la escaladarea unor geamuri lăsate deschise, forţarea uşii de acces, până la folosirea de chei potrivite. O altă modalitate uzitată este inducerea în eroare a victimei prin asumarea unor calităţi oficiale (lucrător la primărie, lucrător social) sau a statutului de angajaţi ai unor societăţi furnizoare de servicii (gaze, electricitate, apă etc.) ori vânzători ambulanţi
Nu trebuie ignorat faptul că, în majoritatea situaţiilor, infractorii studiază mai întâi terenul şi comit spargerea acolo unde există elemente favorizante, profitând şi de neatenţia sau neglijenţa proprietarilor. Intervalul orar preferat este 06.00 – 16.00, perioadă în care cei mai mulţi dintre locatari sunt plecaţi la serviciu.
Neglijenţa este, în multe situaţii, cheia de care hoţii se folosesc pentru a pătrunde în locuinţa dumneavoastră. Dând dovadă de vigilenţă şi luând câteva măsuri de prevenire, putem construi obstacole menite a-i descuraja pe infractori.
Se întâmplă în realitate ....
La da