Guvernele din intreaga lume inca inregistreaza pierderi de miliarde de dolari din participatiile directe in cadrul institutiilor bancare, in ciuda unei reveniri spectaculoase a pietelor de capital in ultimele luni, scrie Financial Times.
Spre deosebire de Elvetia, care a renuntat saptamana trecuta la participatia de 9% din cadrul bancii UBS pentru un profit de 1,2 mld. franci elvetieni (790 mil. euro), majoritatea guvernelor, cu exceptia celui din Statele Unite, inca stau pe adevarate bombe cu ceas.
Astfel, participatiile marilor guverne in cadrul bancilor ce au primit ajutor financiar in ultimele 12 luni antreneaza pierderi combinate de circa 10,8 mld. dolari (7,6 mld. euro).
In contrast, guvernul american ramane pe profit, cel putin pe hartie, obtinand un castig de aproape 11 mld. dolari (7,69 mld. euro) din participatia de 34% detinuta in cadrul Citigroup, de altfel singura institutie financiara de top in care autoritatile americane detin o participatie directa.
In ciuda criticilor acide la adresa ajutoarelor guvernamentale primite de banci precum Citi, Bank of America si Wells Fargo, Trezoreria americana a iesit in castig. Guvernul american a anuntat ca numai investitia de 10 mld. dolari in cadrul bancii Goldman Sachs a adus un randament anual de 23%.
Marea Britanie ramane in continuare natiunea cu cele mai mari posibile pierderi, circa 3,3 mld. lire sterline (3,8 mld. euro), in conditiile in care guvernul de la Londra detine 43%, respectiv 70% din actiunile bancilor Lloyds si Royal Bank of Scotland. Vestea buna este ca aceste pierderi s-au redus considerabil fata de sfarsitul lui iunie, cand insumau 11 mld. lire sterline.
In timp ce indicele britanic FTSE World Banks a avansat cu peste 130% fata de minimele inregistrate in martie, guvernele din Franta, Luxemburg, Belgia si Germania si-au redus, de asemenea, pierderile posibile