Sumele imprumutate de stat de la banci au continuat sa urce rapid in iulie, in timp ce creditul pentru sectorul privat a ajuns la a sasea luna consecutiva de contractie. Bancile aveau plasate aproape 35 de miliarde de lei (echivalentul a 8,3 miliarde de euro) in titluri de stat la sfarsitul lui iulie, cu 11% mai mult decat in luna precedenta. BNR prezinta date detaliate privind plasamentele in titluri de stat ale bancilor doar de la sfarsitul lunii mai. Atunci, soldul era de 28 de miliarde de lei.
Plasamentele in titluri de stat - considerate practic fara risc - le aduc bancherilor randamente bune, de peste 10,25% pe an, in conditiile in care se pot refinanta de la BNR la o dobanda de 8,5% pe an.
In schimb, sectorul privat ramane sa se sufoce in lipsa finantarilor. Contractia se vede in special in zona de retail, unde nici bancile nu mai au apetit ridicat de finantare.
"Pe retail este o schimbare de atitudine si cred ca se va mentine. E o abordare mult mai prudenta din partea populatiei, care era de asteptat si este benefica pentru economie", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. Ea subliniaza ca perspectivele de crestere a somajului, care creeaza incertitudine pentru banci, va afecta creditarea pe retail si in a doua jumatate a anului.
De altfel, creditul pentru populatie in lei a scazut in iulie cu 0,3%, pana la 39,49 miliarde de lei (9,37 miliarde de euro). Imprumuturile in valuta au scazut marginal, la 14,23 miliarde de euro (statistica BNR, cu date calculate in lei, arata o stagnare, in conditiile in care cursul a urcat in iulie cu 0,14%).
Probleme de lichiditate pentru companii
O veste mai buna a venit dinspre companii, care au reusit sa isi majoreze usor imprumuturile contractate in valuta. Soldul a urcat in iulie cu 1,5% in lei, pana la 58,02 de miliarde de lei (13,77 de miliarde de euro). In sch