Copiii americani nu sunt neaparat mai destepti sau mai prosti decat cei din alte tari, dar ar putea sa nu mai fie capabili sa faca fata competitiei globale, potrivit statisticilor prezentate marti de secretarul american pentru Educatie, Arne Duncan, citate de CNN.
Statisticile au fost realizate pe baza unei analize a National Center for Education Statistics, care a comparat copii de 15 din SUA cu elevi din alte tari membre ale Organizatiei pentru Dezvoltare Economica.
Datele arata ca elevii americani se situeaza sub medie in ceea ce priveste cunostintele la matematica si stiinte exacte. La matematica, liceenii americani se plaseaza in ultimul sfert in randul tarilor analizate, in urma unor tari precum Finlanda, China si Estonia.
La stiinte exacte, SUA se plaseaza in urma unor tari precum Canada, Japonia si Cehia.
Duncan a afirmat ca aceste realitati vor afecta puternic Statele Unite din punct de vedere al competitiei globale. "Ramanem in urma restului lumii, si intarzierea devine semnificativa", a declarat el.
"Cred ca am devenit prea multumiti de noi insine. Ne-am pierdut, intr-un fel, drumul".
Secretarul de stat a afirmat ca in unele zone ale tarii este dificil sa gasesti profesori buni de matematica sau de alte stiinte exacte.
"Cred ca ar trebui sa le platim profesorilor de matematica si de stiinte exacte mai multi bani. In prezent, platim toti profesorii la fel. Exista zone critice - matematica, stiintele exacte, limbile straine, educatia speciala. Cred ca ar trebui sa platim bonusuri pentru aceste domenii", a precizat Arne Duncan.
National Education Association, care reprezinta profesorii, se pronunta insa impotriva unei astfel de decizii. Copiii americani nu sunt neaparat mai destepti sau mai prosti decat cei din alte tari, dar ar putea sa nu mai fie capabili sa faca fata c