Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy i-a convocat ieri pe executivii celor mai importante banci din tara la Palatul Elysee, subiectul intalnirii fiind pachetele salariale exorbitante pe care bancherii din Hexagon le primesc.
Dupa modelul Statelor Unite, dar si al celorlalte tari europene, Franta a luat in colimator pachetele salariale ale bancherilor, pe fondul temerilor ca apetitul ridicat al acestora pentru riscuri, stimulat de remuneratiile impresionante, a fost una dintre cauzele declansatoare ale crizei financiare, scrie The Wall Street Journal.
Bancherii francezi se tem insa ca un pachet de noi reglementari care sa le reduca remuneratiile si bonusurile i-ar putea aduce in dezavantaj fata de omologii lor straini.
Printre masurile cele mai drastice pe care autoritatile franceze le-ar putea impune institutiilor bancare se numara dezvaluirea modalitatii de calcul a bonusurilor salariale, insa intalnirea s-ar putea rezuma la simple avertismente verbale din partea guvernului, declara un oficial de la Paris.
Guvernele se straduiesc sa aduca situatia la un echilibru. Un pachet de reglementari bine puse la punct ar putea antrena industria financiara catre iesirea din criza, dar in acelasi timp o legislatie mult prea dura ar putea dauna afacerilor, externalizand problemele la nivel international.
"Masurile trebuie discutate la nivel european si international", a declarat Arnaud de Bresson, director al Paris EuroPlace, grup de lobby care promoveaza Parisul drept centru financiar mondial.
BNP Paribas, marul discordiei
In al doilea trimestru, bancile franceze care au primit in ultimul an 20 mld. euro din partea guvernului de la Paris s-au conformat recomandarilor facute de G20 (grupul celor mai industrializate tari) cu privire la politica de salarizare.
Totusi, in urma cu trei saptamani, BNP Paribas a anuntat ca a pus deopa