Analistii chestionati de ZF recomanda guvernantilor prudenta la construirea bugetului pe 2010, in conditiile in care majoritatea prognozelor indica o crestere economica de cel mult 0,5%.
Bugetul pentru anul viitor ar trebui sa fie fundamentat pe un scenariu caracterizat printr-o crestere usoara a economiei, un salariu mediu nominal cu o majorare de o cifra pentru mentinerea competitivitatii si un curs de circa 4 lei/euro.
Veniturile bugetare ar trebui sa fie prognozate la un nivel comparabil cu cel din acest an, in timp ce cheltuielile este necesar sa fie reduse, fiind crucial pentru Romania sa ia masuri „nepopulare" si sa arate ca a inceput ajustarea deficitului bugetar, in opinia analistilor.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca pana in octombrie va fi realizata o prima proiectie a bugetului pe anul 2010. Ramane de vazut daca va fi respectat acest termen, avand in vedere ca anul trecut a fost electoral, iar bugetul a fost aprobat cu o foarte mare intarziere, la sfarsitul lunii februarie.
„Nu trebuie sa supralicitam venituri prea mari chiar daca anul viitor s-ar putea sa aratam mai bine din punct de vedere statistic, din punct de vedere al evolutiei economiei. Este bine sa avem un scenariu relativ mai pesimist, ca sa nu fim surprinsi", a comentat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, care vede o usoara crestere a economiei in 2010, de 0,2%. El sustine ca ar fi o greseala sa consideram recesiunea ca fiind incheiata si astfel sa fie amanata restructurarea sectorului public si sa fie luate alte masuri, pe componenta salarii si pensii, care pot sa afecteze pe termen lung bugetul in sens negativ.
In ultimul trimestru al acestui an vor aparea semnale pozitive si din economia Romaniei si din zona euro, insa ar fi o greseala, un pericol pentru bugetul pe 2010 sa trecem in extrema cealalta: de la pesimism la optimis