Personalul medical va fi primul vaccinat împotriva gripei porcine. O spune la RFI reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavszky. El declară că prioritate pentru viitorul vaccin împotriva gripei AH1N1 vor avea şi angajaţii care asigură buna funcţionare a societăţii, cum ar fi cei din salubritate, electricitate sau apă.
Personalul medical va fi primul vaccinat împotriva gripei porcine. O spune la RFI reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavszky (audio).
"Într-o primă linie se va vaccina personalul medical. Al doilea scop mare al vaccinării este de reduce morbiditatea şi mortalitatea. Al treilea este de a reduce transmiterea în cadrul comunităţilor. Deci din acest punct de vedere, recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost încă din 13 iulie ca într-o primă linie să se vaccineze personalul medical, apoi considerate persoanele la risc au fost femeile gravide, copiii peste şase luni care au o boală cronică, severă, cronică, tinerii între 15 şi 49 de ani, apoi adultul sănătos între 50 şi 64 de ani şi apoi adultul peste 65 de ani", explică oficialul.
"Deci e o primă diferenţă faţă de vaccinarea împotriva virusului gripei sezoniere, unde copiii şi bătrânii erau între grupurile la risc şi grupurile care trebuie vaccinate într-o primă etapă. Aici se schimbă puţin datorită faptului că morbiditatea apărută mai ales la tânărul activ care circulă şi care avea şanse mult mai mari să contacteze această gripă, faţă de bătrânul clasic din schemele noastre de vaccinare anterioară", spune reprezentantul OMS în România.
"Pe de altă parte, tot OMS recomandă ca fiecare stat membru în parte îşi va defini clar condiţiile de vaccinare şi în funcţie de condiţiile locale", precizează el.
Victor Olsavszky declară că prioritate pentru viitorul vaccin împotriva gripei AH1N1 vor avea şi angajaţi