Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) acţionează în judecată SC Trilulilu SA şi SC Hostway Romania SRL şi situl realizat de aceştia. AIMR a deschis două procese, care au obiecte primul, emiterea unei ordonanţe prezidenţiale, prin care situl Trilulilu să fie blocat, şi al doilea, reprezentând procesul pe fond, în care se cere constatarea faptului că situl respectiv încalcă drepturile de autor şi drepturile conexe.
Cererea a fost depusă pe 22 iulie, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 10 septembrie.
AIMR este o asociaţie non-profit reprezentând, în general, interesele caselor de discuri, specializată în lupta anti-piraterie. Cei de la asociaţie – desprinsă anul trecut din departamentul anti-piraterie al unei societăţi de gestionare a dreptulor de autor – se „laudă” deja cu câteva succese, printre care cel mai notabil este condamnarea, în urma unui proces care a durat doi ani, unui utilizator de DCC++, care pusese la dispoziţie 66 GB de muzică (în România, legea incriminează doar share-ul, nu şi download-ul).
„Se cam termină toată joaca asta. Cei de la Trilulilu nu au nicio înţelegere cu nimeni. Ei ar fi trebuit să meargă la casele de discuri, să negocieze contractele şi să stabilească sumele plătite”, a declarat pentru evz.ro Alina Ovesea, PR-ul AIMR, care reaminteşte că „You Tube este aproape intrat în legalitate, merge pe drumul legal”, iar recent un mare site de acest gen, The Pirate Bay, a fost interzis de justiţie.
Sergiu Biriş, iniţiatorul site-ului Trilulilu, nu a putut fi contactat, pentru a-şi explica punctul de vedere.
Alina Ovesea presupune că cei de la Trilulilu se vor apăra spunând că conţinutul aparţine utilizatorilor site-ului, însă legislaţia românească interzice punerea la dispoziţie a unei astfel de platforme, fără îndeplinirea formalităţilor legale.