O firmă din Dolj s-a înfiinţat anul trecut doar pentru a emite facturi-fantomă pentru societăţi din alte judeţe care deduceau fictiv TVA. Firma a prejudiciat statul cu 2,7-2,8 milioane de lei şi patronul a vândut-o deja. Fiscul doljean a aflat cazul abia după un an, de la colegii din alte judeţe, şi sunt şanse mici ca statul să mai recupereze paguba.
Conducerea Finanţelor doljene se plânge de faptul că descoperă prea târziu fraudele fiscale care au loc pe teritoriul judeţului, pe motiv că aşa este făcută legislaţia. Angajaţii instituţiei află de evaziuni fiscale de amploare de la terţe persoane sau instituţii, ori întâmplător, în timpul controalelor fiscale, a arătat directorul coordonator adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri. Fiscul a descoperit în luna iulie nouă cazuri de evaziune fiscală în Dolj, cu un prejudiciu total de aproape 5,6 milioane de lei, a informat directorul coordonator al Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. „Aproape jumătate din acest prejudiciu a fost produs de o singură firmă din Dolj. Ea s-a înfiinţat doar pentru a emite facturi-fantomă pentru alte firme, din alte judeţe, facturi pe care societăţile respective le foloseau pentru deducerea ilegală de TVA“, a spus şi Filipescu. El a arătat că societatea prinsă „cu mâţa-n sac“ nu avea activitate, nici active. Firma fusese înfiinţată doar pentru a emite facturi pentru terţe persoane juridice din alte judeţe.
Fapta, descoperită în alte judeţe
Inspectorii Fiscului doljean nu au descoperit singuri frauda uriaşă, ci au aflat de ea de la colegii din alte judeţe, când inspectorii fiscali de acolo (care controlau cererile ilegale de TVA) au cerut sprijin de la Dolj pentru a verifica această firmă care emitea facturile. Directorul adjunct al