Aurolacii şi orfanii de la casele de copii ale Organizaţiei Concordia trăiesc în condiţii de invidiat. Pentru întreţinerea unui copil se cheltuie anual peste 4.100 de euro. O vilă transformată în casă de copii costă aproximativ 500.000 de euro.
Organizaţia Concordia numără 33 de case de copii, unde trăiesc aproximativ 400 de copii ai străzii, orfani dar şi copii din familii sărace cărora părinţii nu le-au putut oferi un acoperiş deasupra capului.
Aurolacii aduşi de pe străzi trec mai întâi prin Centrul de zi Sf. Lazăr şi dacă dovedesc că se pot integra, merg la şcoală sau îţi iau un loc de muncă, sunt transferaţi în casele sociale ale organizaţiei. „La noi nu sunt daţi afară după 18 ani. Avem şi tineri de 30 de ani catre stau în centrul de la Sf. Lazăr. Le spunem “flori de colţ” pentru că sunt greu de crescut în condiţii de captivitate”, a povestit Costin Nedelcu, reprezentantul centrului.
Aurolacii nu pot renunţa la viaţa pe străzi
Copiii străzii aduşi la Sf. Lazăr se dau de gol că ştiu prea multe pentru vârsta lor tocmai pentru că vor să ascundă asta. Se fac că se uită în altă parte dar sunt atenţi la discuţii şi au replicile pregătite de parcă ştiu ce urmează să-i întrebi. „Oricâte greşeli fac, unii chiar au bătut educatori, noi i-am primit înapoi în casă. Sunt ai noştri indiferent ce vor face”, a mai spus Costin Nedelcu.
Băieţii şi fetele de la Sf. Lazăr îşi recunosc poastele obiceiuri. „Mai plec pe stradă pentru că-mi place să mă droghez. Pe stradă simţi un fel de libertate pe care un om normal nu poate vreodată să o aibă”, a spus Alex, un tânăr în vârstă de 25 de ani care de 8 ani se plimbă între centru şi stradă.
Vilă - orfelinat de 500.000 de euro
Într-un alt colţ al Capitalei, lângă Parcul Carol, se află Casa Sf. Paul. De afară pare o vilă impresionantă de 8 camere în care loc