Între vandalii care mâzgălesc şi artiştii care desenează pereţii, diferenţa o fac motivaţia şi respectul.Au început cu mici mâzgăleli, întâi pe hârtie, apoi pe perete. Au perseverat pentru că le-a plăcut rezultatul. Şi, surprinzător pentru unii dintre ei, le-a plăcut şi altora. Bogdan Muscalu (28 de ani) este unul dintre primii desenatori de graffiti pe pereţii din România. Din Braşov mai exact, unde desenează de când se ştie, de la „doi,trei ani, probabil“.
Citiţi şi:
Timişoara: Tinerii artişti luptă pentru graffiti legal (GALERIE FOTO)
A început cu soldăţei, daci şi romani. A vrut să facă şi studii de desen, iar la 17 ani s-a înscris la şcoala populară de arte din oraş. A făcut cursuri un an, suficient cât să cunoască „un tip care făcea graffiti“ şi pe care să vrea să-l imite.
„Asta se întâmpla prin ’97, cam atunci am început eu“, îşi aminteşte Muscalu, cunoscut pentru semnătura Home, pe care o desenează direct - „freehand“ - pe ziduri, pentru că nu are răbdare să lucreze după schiţe.
Primul lui desen a fost „un contur mic şi nesemnificativ“ - Energie - numele videoclipului din 1998 al formaţiei U96. Era primul clip în care apăreau grafferi care îşi alegeau un zid într-un depou de cale ferată, îşi trăgeau un batic peste nas şi gură şi începeau să scrie cu spray-uri. Poliţiştii îi fugăreau printre trenuri, dar reuşeau să scape, spre furia agenţilor.
„O joacă cu forme, litere, spaţii“
„Identitatea de graffer“ a venit mai târziu, când a început să-şi scrie tag-ul („eticheta“) în diverse forme. „Practic, graffiti e o semnătură dusă la extrem, undeva între caligrafie şi tipografie“, explică el. Nu este însă ceva unitar. La fel ca în artă, fiecare graffer are personalitatea şi stilul lui. Pentru Home, e o formă de exprimare, „o joacă cu forme, litere, spaţii şi zone“. @N