» Legea falimentului primariilor, pe care o elaboreaza Guvernul la solicitarea FMI, i-ar putea lasa pe alesii cheltuitori fara fotolii; ei ar fi inlocuiti de specialisti care sa plateasca datoriile, sa scada cheltuielile si sa colecteze impozitele.
» Expertii in politici publice sustin ca declararea falimentului primariilor trebuie urmata de destituirea primarului incompetent si de impiedicarea acestuia de a mai candida.
Guvernul vrea sa bage in faliment primariile cheltuitoare. Gratie acestei masuri, salutata de expertii in politici publice, primarii risipitori si-ar putea pierde scaunele, in favoarea judecatorilor sindici, magistrati care organizeaza si conduc intreaga procedura a insolventei sub autoritatea tribunalului. Legislatia pentru intrarea in incapacitate de plata a primariilor se afla in curs de elaborare, conform angajamentului de inlaturare a risipei din sectorul public, asumat de Guvern fata de FMI. Acest angajament prevede ca toate primariile care solicita resurse suplimentare sau incalca regulile fiscale vor fi obligate sa semneze cu Guvernul "programe de ajustare". Programele in cauza vor contine masuri pentru solutionarea depasirilor de cheltuieli si a dezechilibrelor fiscale, sanctiuni pentru vinovati si, nu in ultimul rand, masuri de restructurare a costurilor.
Expertii in politici publice apreciaza ca declararea falimentului primariilor trebuie insotita nu doar de inlaturarea temporara a primarului incompetent si de inlocuirea lui cu judecatorul sindic sau cu un reprezentant al administratiei centrale, ci si de destituirea acestuia, cu interzicerea dreptului de a mai candida. "Legea falimentului este o lege buna, dar ea trebuie sa stipuleze pierderea mandatului de primar, nu doar preluarea primariei de un profesionist si inapoierea ei primarului dupa rezolvarea problemelor financiare. Ar fi insa o obraznicie ca