Chiar dacă dobânzile oferite pentru economiile în lei sunt ceva mai mari, persoanele fizice le preferă pe cele în euro sau dolari. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Atât populaţia, cât şi firmele au ales, în luna iulie, economiile în valută, fapt care este confirmat şi de informaţiile Băncii Naţionale. Potrivit acestor date, depozitele în valută au crescut în a şaptea lună cu 1,5%, până la echivalentul a circa 57,2 miliarde lei. Pe de altă parte, deşi au dobânzi mai atractive, depozitele în lei au coborât cu 0,3%, până la 101,45 miliarde lei. Motivul constă în faptul că un număr mare de companii şi-au retras economiile luna trecută.
Faţă de depozitele pe care populaţia le-a făcut în lei anul trecut, cele din 2009 au crescut cu 20,5%, ajungând la puţin peste 60 de miliarde lei.
Iulie, luna monedelor străine
Persoanele care au economisit luna trecută s-au arătat foarte interesate de depunerile în valută. Astfel că depozitele au avansat cu 2,1%, la 33,8 miliarde lei, iar creşterea faţă de perioada similară a anului trecut a fost de 19,6%, dinamică provenită, în principal, din deprecierea monedei naţionale.
În acelaşi timp, companiile care au dorit să depună în conturi de economisire şi-au redus plasamentele în moneda naţională, până la 41,35 miliarde lei. În perioada iulie 2008-iulie 2009, leul s-a depreciat cu 19,17%, calculat în funcţie de referinţele publicate de BNR la sfârşit de perioadă.
Cele mai bune dobânzi, doar pentru sume mari
În luna august, putem spune că cele mai bune dobânzi pe care le oferă piaţa la depozitele în valută nu trec de o valoare de 4-4,5% pe an. În prezent, dobânzile la plasamentele în euro au ajuns la nivelul celor din august 2008, cel puţin la anumite bănci. Astfel că, la UniCredit, depozitele în euro pe şapte luni nu oferă decât o dobândă de 4% pe an. @N_