Arădenii care au răspuns campaniei iniţiate de Adevărul de Seară au identificat problemele din lupta cu cerşetorii. Cititorii site-ului arad.adevarul.ro şi ai ziarului Adevărul de Seară au propus soluţii concrete pentru combaterea cerşetoriei. Prima măsură se referă clar la educarea arădenilor, consideraţi a fi printre principalii vinovaţi pentru prezenţa permanentă a cerşetorilor pe străzi.
„Dacă vrem cu adevărat să scăpăm de cerşetori, trebuie să aducem argumente pentru a convinge publicul să nu mai întindă mâna către cerşetori. Cum putem convinge? Ar trebui să facem fluturaşe sau pliante desenate. De exemplu, să apară cum un om primeşte bani şi se duce să bea sau se droghează. Alt exemplu poate fi dat de un copil maltratat de un escroc mai în vârstă ca el şi care, bine-mersi, poate munci”, a sugerat Nataşa Dobai pe arad.adevarul.ro.
Reintegrarea durează
Legislaţia din domeniul social nu permite autorităţilor locale prea multă libertate de mişcare. Mulţi din cerşetorii care bântuie în Arad sunt veniţi din alte zone ale ţării, dar autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare, pentru că intervine dreptul la libera circulaţie. Singura soluţie viabilă văzută de arădeni e cea a programelor sociale. „Trebuie apelat la programe sociale. Există mai multe variante, una ar fi direcţionarea lor spre munci în folosul comunităţii, iar alta ar implica folosirea lor în domenii mai puţin căutate, ca salubritate sau deratizare”, a arătat psihologul Mihai Dan.
„E neplăcut să vezi oameni de asemenea condiţie, dar cineva le permite să procedeze aşa. Un stat care se respectă are programe speciale pentru categoriile defavorizate. România are o problemă mare aici”, a punctat Florin Matei lider de sindicat al CFR Marfă Arad, care se loveşte zilnic de cerşetorii din Gara Arad.
Copiii pot fi salvați mai repede @N